• Головна
  • Новини
  • У День жалоби за загиблими військовими в Україні відбулися поминальні служби...

У День жалоби за загиблими військовими в Україні відбулися поминальні служби

16.06.2014, 10:20
У День жалоби за загиблими військовими в Україні відбулися поминальні служби - фото 1
Згідно з указом Президента, 15 червня на всій території України вшановано пам'ять військових і прикордонників, які загинули під час проведення антитерористичної операції.

прапор.jpgЗгідно з указом Президента, 15 червня на всій території України вшановано пам'ять військових і прикордонників, які загинули під час проведення антитерористичної операції.

Як повідомляє прес-служба Президента України, таке рішення прийняв глава держави Петро Порошенко.

Він висловив глибокі співчуття родинам загиблих.

"У неділю я оголошую день жалоби за нашими військовими. Це велика втрата не лише для родин загиблих, а й для цілої країни. Україна в скорботі, але ми рішуче продовжуємо боротьбу за мир", – наголосив Порошенко.

"Усі, хто причетний до цинічного терористичного акту такого масштабу, обов'язково будуть покарані. Україні потрібен мир. Проте терористи отримають адекватну відповідь," – заявив глава держави.

Президент доручив скликати засідання Ради національної безпеки і оборони, а також доручив Кабінету міністрів надати допомогу родинам загиблих.

Президент доручив у день жалоби приспустити Державний прапор України на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, а також відмінити розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внести відповідні зміни до програм теле- та радіопередач.

У храмах усіх конфесій України та на поминальних зібраннях у містах молитовно вшанували загиблих.

Так, після недільної Літургії у Володимирському кафедральному соборі (УПЦ КП)  столиці 15 червня звершилипанахиду за упокій загиблих захисників Вітчизни. За повідомленням прес-служби Київської Патріархії, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет благословив у наступаючі дні під час богослужінь посилено підносити молитви за упокоєння душ загиблих захисників нашої держави. «Вони віддали своє життя, захищаючи Україну від нападу зовнішнього ворога, від нападу російських сил, а також їхніх поплічників з числа зрадників нашого народу. Тому наш спільний обов’язок, як християн і як патріотів – підносити молитви за загиблих українських воїнів» – зазначив Патріарх.

«Також ми повинні молитися за здоров’я і вилікування поранених та просити Бога, щоби Він оберігав всіх, хто зараз бореться за мир в нашій державі, за незалежність і краще майбутнє України» – наголосив Предстоятель Київського Патріархату.

Глава УПЦ КП також висловив співчуття рідним і близьким загиблих воїнів та закликав молитися про них.  

З благословення Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія 15 червня в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви (МП) звершено молитву, як сказано у повідомленні прес-служби УПЦ (МП) «за упокій усіх загиблих під час братовбивчого протистояння». Про це повідомляє сайт «Православіє в Україні».

Поминальні молитви відбулися у храмах УГКЦ, інших Церков і релігійних організацій України.

Церкви Союзу євангельських християн-баптистів на ранкових і вечірніх богослужіннях приєдналися до дня жалоби за загиблими останніми днями на сході країні.

За словами Голови ВСЦ ЄХБ Валерія Антонюка, оскільки Україна переживає критичний момент своєї історії, а політична та економічна нестабільність поглиблюється через військове протистояння, євангельсько-баптистські церкви на місцях щоденно проводять спільні посилені молитви за народ, за сім’ї загиблих, за припинення агресії і розв’язання конфлікту. 

14 червня, близько 1.10 під час заходу на посадку в аеропорту Луганська пострілом із зенітного ракетного комплексу бойовики збили військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76. На борту літака, окрім 9 членів екіпажу, перебували 40 військовослужбовців. Усі вони загинули. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «теракт».

Того ж дня у Маріуполі внаслідок обстрілу колони транспорту троє прикордонників загинули і четверо отримали поранення. Колона попала під обстріл з автоматів і гранатомета на околиці міста, поблизу заводу "Азовсталь".